Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (82)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (7)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (30)juli (16)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (30)dec. (20)

Slangeørn - Short-toed Eagle!

torsdag 31. august 2023
af Philip Elbek

Det er altid dejligt når man bare rammer den! Jeg havde en ret så dårlig dag i går og jeg havde virkelig brug for bare at komme til Gedser, hvor jeg vidste at både Joakim og Adam var. Så i dag stod den selvfølgelig på ringmærkning fra morgenstunden og det gik ret fint; 54 mærkede fugle inklusiv 5 brogede fluesnappere og en rødtoppet fuglekonge. 

Lige efter at have lukket nettene og ringmærket de sidste fugle kom meldingen; Slangeørn over Birkemose! Vi spurgtede ud til landevejen og spejdede efter den i 20 minutters tid uden held. Kort tid efter blev den fundet lidt nord for Gedser fouragerende over en mark og vi nød denne smukke ørn i næsten 2 timer! Lige hvad jeg havde brug for!

GFU Cg 801         Circaetus gallicus    Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Det kan ses på hakket i venstre vinge, at det er samme fugl som i går trak ud fra Nabben på Fasterbo i Sverige og som kom indtrækkende ved Mandehoved på Stevns. Og at det også er samme fugl som tidligere var på Öland!

 

   IMG_20230830_213003906_HDR.jpg  20230830_214017.jpg

Endnu en Natravn (Caprimulgus europaeus) (1k) blev mærket i går aftes. For at vedligeholde sine flotte knorhår har den et specialværktøj på den ene finger .. eller som man siger på godt Rigsdansk: dyrk lige den negl


Dagens mærkningstal:
Unavnfddfdfdfdfdfffggggg1givet.png


                                                  IMG_20230831_133636262_HDR.jpg

Tilstede på den efterårsklare station: Adam, Ole Friis Larsen, Gert Juul Jeppesen, Philip Elbek og Joakim Matthiesen 

 

Ziegenmelker og 156 andre fugle

onsdag 30. august 2023
Caprimulgus europaeus + halvandenhundrede nymærkninger
af Adam

Inde på stationen:
Sent gårs dato kom månedens nu anden Natravn forbi i mulm og mørke. Vi skal helt sikkert se om det igen er muligt her onsdag aften! Som ringmærkningsart plejer vi at fange dem i september, men hvorfor egentlig holde fast i fortiden når Natravene allerede nu er på vej sydpå!              

                           natravn2.png
                                               Natravn (Caprimulgus europaeus) 2k+ han                  
                 
              aflæsning: 1k Munk (Sylvia atricapilla) hun, Svensk ring      og nymærkning: 1k Gul Vip (Motacilla flava)    
 IMG_20230830_129.jpg
                  
Ude på Odden:
Stort svaletræk, og godt med Gul Vipstjert over de vindstille marker. 1400 Hjejler set på dagen med en enkelt Pomeransfugl (Charadrius morinellus) også kort ude over søen, indtil den fik kolde fødder - i overført betydning.


        Dagens mærkningstal:


                300823.png

                På stationen: Ole Friis Larsen, Adam Qvist, Lille Vandsalamander, Joakim Matthiesen

Gedser bliver kvit med monotoni

tirsdag 29. august 2023
Endelig et godt fugleryk både på Odden og i nettene med 124 nymærkninger
af Adam og Ole


Liv på stationen:
Ovenpå lidt digitalt havari i går eftermiddags, er bloggen funktionel igen. Vi havde store antal af Gærdesangere (Lesser Whitethroat) og Munk (Blackcap) smuttede gennem haven tirsdag morgen, en del af dem gik i nettene. Dagens uden tvivl mest sjældne mærkningsart .. ..   to styks Gråspurve (House Sparrow), slet ik' en fugl man kan forvente at fange hvert år.

Vi spår en go' dag i morgen ligeså!

Vi vinkede farvel til Jonas i dag, som i den 11. time inden afgang fik Stor Flagspætte (Great Spotted Woodpecker) som ny ringmærkningsart.


                           IMG_20230828_194737785_BURST0022.jpg
          En anden sjælden gæst på dagen: denne utrolig diminutive Lillebitte Vandsalamander


Trækket på Odden
Tirsdag morgen blev præget af en skyfront, som langsomt nærmede sig fra øst, men rakte langt mod syd, så udsigten for fugle fra land var mørk, selv om vejret på Odden egentlig var fint til træk med svag rygvind fra nord. Det var formentlig den front, der fik mange småfugle til at stoppe op og blive i området i stedet for at trække ud. Det gav lave træktal for Odden, men var vældig godt for ringmærkerne, som af samme grund havde mange småfugle til at fare omkring i fuglestationens have.

Overskyet vejr ser til gengæld ud til at være fint for ænder og andre fugle på ruten ud af Østersøen, og der var en udmærket trafik af først og fremmest Sortænder (Melanitta nigra) med 770 fugle, men også lid svømmeænder med 48 Krikænder (Anas crecca) som den dominerende art.

Fint var det også med en meget tidlig morgenflok på 52 Strandskader (Haematopus ostralegus). Fra land var der udtræk af Landsvaler ( Hirundo rustica), men ligeså mange blev og fouragerede i området. Tilsvarende var der et pænt antal Gule Vipstjerter (Motacilla flava) og Hvide Vipstjerter (Motacilla alba), som foretrak af blive på stubmarken ved Odden, selv om den blev harvet.

For folk, der interesserer sig for træk, er der kommet en ny flot hjemmeside om ’Fuglerejsen’, hvor man kan se årets cyklus for en antal individer af lige nu 11 arter af fugle, som har været mærket med udstyr, der har registreret deres færden. Her kan man se, hvordan nogle Korttåede Træløbere (Certhia brachydactyla) bliver i et område i det nordvestlige København, men måske alligevel kommer længere omkring, end man ville forestille sig, mens Rider (Rissa tridactyla) fra danske ynglekolonier tilbringer en stor del af året langt ude over Atlanterhavet mellem Grønland og Nordamerikas østkyst. Fuglerejsen er lavet af Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet med støtte fra 15. Juni Fonden. Klik på Fuglerejsen.dk og vent til videoen er forbi, så kan man søge på de fugle, hvis rejser man gerne vil se.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.


Dagens mærkninger:
            29.08.23.png


Folk på stationen:
 Ole Friis Larsen, Adam Qvist, Joakim Matthiesen, Jonas Matthiesen

Hvad fanger vi egentlig i august?

mandag 28. august 2023
so what do we in fact catch in the month of August? Pie-charts for the species we ring at the station.
af Adam

Kølig vind ruskede i brombærene langs de nyslåede stier fra morgenstund. Mandag morgen fik vi besøg og hak af denne unge flagspætte (den niende for efteråret) - derudover stod det mest på Rødstjerte plus Gærde- Torn- og Løvsangere: ikke atypisk for afslutningen på sommeren.

         IMG_20230828_125645flags.jpg
     (juvenile Great Spotted Woodpecker, the ninth individual ringed this fall)

I de korte pauser mellem vores netrunder, satte vi os ved computeren og trak tal ud af databasen med henblik på at danne overblik over august måned de sidste 10 års tid.

Vi har valgt at fremhæve 12 arter/grupper som sammen dækker de fleste mærkninger, inkl. nogle fåtallige sensommerklassikere så som Høgesanger (Barred Warbler), Natravn (Nightjar), Nattergal (Thrush Nightingale) og Vendehals (Wryneck)

                              Gennemsnitsarter for august måned 2013-23

 forklaring.png    gennemsnit_13-2023.png
                          
                                              Arter for denne august 2023     

             a_2023.png
                                 
Tallene her gælder ikke udelukkende den vigtige standardiserede ringmærkning som vi foretager de fem første timer efter solopgang, men simpelthen alle fuglestations nymærkninger i august måned. Der mangler et par dage for i år, men det påvirker ikke det større billede om der kommer en Vendehals eller flagspætte mer’ eller mindre.

Hvad man ikke kan bruge vores egne lavkagediagram til, er skøn på hvordan fuglebestande og deres vilkår ændrer sig over tid - det kan vi ikke ekstrapolere så en-dimensionelt. Vi kan dog glædes ved at det ser ud til at være et rigtig godt Broget Fluesnapper år, en art som ellers er meget under pres.

Når vi opdeler fugletræk i kalendermåneder, er der en kæmpe fejlmargen ved hvorvidt et stort fugletræk lige sku' falde sidst på måneden eller først i start september – det gælder blandt andet løvsangerne som udgør langt størstedelen af phylloscopus-sangerne i august.

Vi er øjensynligt blevet bedre til at mærke svaler de senere år, og det har vist alt at gøre med initiativ og lange eftermiddage ude ved engsøen.
Den klart mest hyppige sensommerfugl er og bli’r Gærdesangeren (Lesser Whitethroat), næsten altid det dobbelte antal af vores anden hyppige curruca-sanger Tornsanger (Common Whitethroat). Også et solidt Rødstjerteefterår rent antalmæssigt i 2023.


På stationen: Ole Friis Larsen, Adam, Joakim og Jonas Matthiesen


Dansk gæst og Brombærfestival

søndag 27. august 2023
af Jonas Matthiesen

Vinden havde som håbet lagt sig i løbet af natten og stationen vågnede derfor glade op og fik hurtigt åbnet alle nettene. Dagens fangst startede godt ud, men stilnede desværre hurtigt af igen. Stationen kan derfor igen i dag ikke berette om de store fangsttal, men vi tror på at de snart kommer. Dog var der igen lidt sjove fugle iblandt dagens fangst. 

370282074 233742146322410 8889380851941178345 n
Græshoppesanger, foto: Jonas Matthiesen

370288111 1317947942422165 835894135718411716 n
Undergump af græshoppesanger, foto: Jonas Matthiesen

Vi startede dagen godt ud med at fange årets første græshoppesanger, som jeg ikke havde mærket før. Det er en fantastisk flot sanger, der kendes bedst på den smukke sang, der sjovt nok minder om en græshoppe. Vi håber selvfølgelig på et par stykker mere af dem i løbet af sæsonen.

Senere på dagen fik stationen også besøg af en andensteds dansk-mærket gulbug, som vi nu undersøger, hvilket sted i landet den er kommet fra. Det er altid rart med sådan nogle genfangster, der er med til at give et indblik i fuglenes færdsel.

Netop som dagens fuglefest blev afsluttet, startede en ny fest i stedet. Stationen holdte nemlig endnu en gang brombærfestival, hvor folk kunne komme og slå sig løs i de enorme mændger af brombær, som stationens have byder på. Det var som altid et hyggeligt arrangement og dejligt at se lidt mere liv på stationen, end det sædvanlige.

Dunstokket Blaekhat
Dunstokket blækhat, foto: Adam via Lars Ulrichs telefon

Som noget helt andet har det været en utrolig våd sommer i år her i Danmark. Hvilket ikke er til manges glæde bortset fra alle vores svampearter. Det er tydelig at se, hvordan svampene har nydt godt af det fugtige vejr og der derfor er ekstra mange svampe i stationens have i år.

I dag stødte Ole Friis Larsen igen til stationen. Det øger det samlet antal af folk på stationen til 4.

Folk på stationen: Ole Friis Larsen, Adam, Joakim Matthiesen, Jonas Matthiesen.

270823

 

 

En due i nettet er bedre end ti på taget

lørdag 26. august 2023
Er det ikke dét man siger?
af Joakim Matthiesen

Vinden havde desværre ikke lagt sig så meget som vi havde håbet på i løbet af natten. Det var dog ikke værre end at langt de fleste net sagtens kunne komme op uden problemer. Igen i dag kan vi ikke berrette om store fangst-tal. Dog var der lidt sjove fugle blandt dagens fangster.

371838259 339819841715924 3947054069726322198 n
Vendehals, foto: Joakim Matthiesen

Det blev blandt andet til sæsonens femte vendehals. Vi håber på et par stykker mere for så ender årets vendehalse-tal faktisk over normalen. Desuden lykkedes det at fange og mærke sæsonens første spruvehøg. Sidst men ikke mindst fik jeg mig en overaskelse da jeg kunne pille en ringdue ud af det ene hejsenet. Ikke hverdagskost i nettene og en ny ringmærkningsart for mig.

371750966 1681247292347526 3047054263645091403 n
Ringdue, foto: Joakim Matthiesen

Chris tog hjem i morges og i løbet af af eftermiddagen er Adam og Jonas Matthiesen ankommet og tager en tørn med ringmærkningen det næste stykke tid.

Folk på stationen: Chris Sharp, Joakim Matthiesen, Adam Qvist, Jonas Matthiesen.

260823

Silence

fredag 25. august 2023
af Chris Sharp

There is an English aphorism that silence is golden. In certain situations that is very true! But there are occasions when that is not true. This morning as we opened the nets the garden was silent - a single alarming blackbird was the sole avian contribution. Such silence is not a good sign, it tends to indicate that there has been little, or no passage during the night.  And so it was!  Evidence is in the table; really low titles.  This week*s totals have been consistently low and everyone has their fingers crossed that the autumn migration will soon start to pick up.

In the seemingly long pauses between net rounds there was some noteworthy activity.  In particular a family of ravens provided much "amusement."  For about forty minutes they were flying within the vicinity of the garden and making an amazing range of calls.  The calls seemed be an admixture of chuckles, cries and other bemusing calls.  Undoubtedly they were communicating with each other.  This communication has been studied by various biologist and their results (really observations) suggest that the ravens are communicating with each other about food, predators, where to fly and some biologist suspect they are just expressing various emotions, including pleasure.

We were amused and very thankful for their breaking the garden's silence this morning.

This evening there is a moth identification event occuring in the garden - it will be most interesting to see how many species will be observed. 

Folk på stationen: Chris Sharp, Joakim Matthiesen

250823

Lidt flere fugle i dag

torsdag 24. august 2023
af Joakim Matthiesen

I dag blev en forholdsvis stille dag på stationen. Dog lykkedes det at fange lidt flere fugle end de foregående dage. Forhåbentligt er det et tegn på, at de næste dage bliver enndu bedre. Dagen bød blandt andet på en ung stor flagspætte samt hele 4 skovspurve. 

skovspurv2408023
Skovspurv, foto: Joakim Matthiesen

I går aftes var vi så heldige at der røg en natravn i nettet. Det er ikke lige hverdagskost med sådan én. Fuglen viste sig at være en 2K han med fine hvide felter i både hale og håndsvingfjer. 

natravn240823
Natravn, foto: Joakim Matthiesen

Vores nye gæst Jon Bang Jørgensen brugte eftermiddagen på at plukke bær og lave en super god brombær-grød som vi alle nød til dessert - tak for det! 

240823

Folk på stationen: Chris Sharp, Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen

Quietness

onsdag 23. august 2023
af Chris Sharp

The quietness continues with the migrating birds both in the garden and at the point.  Today's total of thirty-seven birds captured was only marginally better than yesterdays.  But in a way that is okay as it illustrates what bird ringing and observatory work is about.  It is a misconception to think that there will always be high numbers of birds at a bird observatory.  

spaetmejse230823
Spætmejse, foto: Joakim Matthiesen og Anne R. Hermanns

Yes, observatories are typically located at migration hot-spots but even they have their cool times.  Migration is not a continuous, frantic movement of birds, migration has its highs, and its lows too.  Readers, followers of various observatory blogs may well have noticed that the numbers are not always high, and that is an integral part of the monitoring process.

And low numbers does not mean low quality.  Today we had several bird that are noteworthy.  The eighteenth thrush nightingale of the season - this is a bird that many bird watchers don't easily see.  The fifteenth red-backed shrike of the season, fourteen of which have been juveniles and are probably from local breeders - a most encouraging number!  And a wood warbler brought some colour to the nets with its bold eye-stripe and bright yellow throat - gorgeous.

skovlovs230823
Sammenligning af løvsanger (venstre) og skovsanger (højre). Foto: Joakim Matthiesen

Those of ringing at the station would like busier days - afterall that is what we are here for.  But the quieter days give us some down time too, a time to just sit back and enjoy the place*s serenity.  It also gave two of us the time to go and explore some other bird areas nearby - where we saw a good variety of waders, autumn is coming. 

  230823Folk på stationen: Anne Hermanns, Adam Søderdahl, Chris Sharp, Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen.

Endnu en sommerdag på fuglestationen

tirsdag 22. august 2023
Tid til forundring
af Anne Hermanns & Ole Friis Larsen

Det fine sommervejr vare ved, men vi savner nogle flere fugle at kunne ringmærke. I dag var det så småt med dem, at vi allerede tidligt begyndte at skiftes med at gå runder. Om fuglene er trukket mod syd et andet sted end Gedser odde eller om de bare vil nyde det danske sommervejr lidt endnu, tja... det må tiden jo vise.

received_298410476211230.jpeg
Tornirisk ungfugl. Foto: Joakim Matthiesen.

 

Selvom der ikke har været meget at ringmærke, keder vi os langt fra! Vi har fået tjekket data, plukket brombær og havtron og ikke mindst fået malet på sten. Joakim malede sin først "fuglesten" i går: en eksotisk  sydamerikansk tukan, som bla. er kendt for sit smukke store næb. Selvom han nok ikke vil indrømme det, er der potentiale til at blive en hæderlig fugletegner en dag... Og så skal jeg måske passe på, at han ikke overtager mit erhverv som fuglesten illustrater til den tid :).

20230822_201518.jpg

 

De sidste dage har jeg også selv haft et tegne projekt, nemlig at forevige fuglestationen på en sten. Det er vigtigt for mig, at man ikke er i tvivl om, at det er Gedser fuglestation stenen viser. Derfor skulle Gedser fyr med, rødhalsen, som uden tvivl er den fugl vi fanger flest af, og selvfølgelig ederfuglen, da man på Gedser odde kan opleve et af verdens bedste ederfugletræk.

20230822_162605.jpg

Mine sten kan traditionen tro opleves på Gedser fuglestation, når der holdes åbenhus den 24/9... mere info i linket: https://www.dof.dk/oplev-fuglene/ture-og-aktiviter?event_id=4236

Vi har stadig mange brombær, så kom også gerne forbi på søndag, hvor vi igen holder brombærfestival! Mere info kan ses på facebook (husk kun at komme i det nævnte tidsrum for ikke at forstyre ringmærkningen).

 Adam tog hjem i eftermidddags og jeg selv smutter i morgen. Det har som altid været skønt at være på stationen, at være omgivet af så mange passioneret mennesker og ikke mindst opleve de skønne og smukke fugle på helt nært hold. Om lidt begynder jeg på studiet, men mon ikke jeg alligevel for tid til at kigge forbi engang imellem:)

Skaermbillede_2023-08-22_204856.jpg

 

Trækket på Odden: Endnu en dag med beskedne tal, men der er måske et træk af svømmeænder på vej; kollegaerne ved Põõsaspea neem i Estland talte tirsdag næsten tusind Spidsænder (Anas acuta) på vej i vores retning ud af Østersøen, og på en tirsdag uden store tal ved Gedser Odde var der så meget mere tid til at kigge lidt mere på de måger, der rastede og fouragerede på stubmarken – det gav to adulte/voksne Kaspiske Måger (Larus cachinnans), som yngler stadig tættere på Danmark. På samme måde var der også tid til at interessere sig for andre detaljer – og til at beundre de fugle, der kom.

 GFU tirsda 780En Stor Skallesluger (Mergus merganser) i tirsdagens småstrøm af fugle matchede ikke helt nogen af beskrivelserne af køn og aldersklasser i specialværket om ænder, Sébastien Reebers Waterfowl of North America, Europe & Asia. det store hvide felt på oversiden af vingen svarer til en mindst et år gammel han, mens det hvide felt i ansigtet mellem øjet og næbbet kun er beskrevet og vist for unge fugle i deres første halve leveår (1k, første kalenderår). Måske er det så netop en et år gammel, ung adult/voksen han, som stadig har enkelt træk af en ungfugl. Den smukke okkergule farve på undersiden af fuglen kan ifølge samme bog variere fra hvid over gul til lyserød, og svinger måske efter, hvad skalleslugerne æder. Ved Gedser Odde er det almindeligt at se gullige og laksefarvede undersiger på skalleslugerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU tirsda 783

 GFU tirsda 781En ung Spurvehøg (Accipiter nisus) med gul iris, som er karakteristisk for det første leveår hos arten, tog sig en kort pause på den gamle marinestation før turen ud over havet. Den er ikke meget større end en Solsort (Turdus merula) sammenlignet med murstenene og derfor en han. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Anne Hermanns, Adam Søderdahl, Chris Sharp, Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen.

 


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE