Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (7)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (30)juli (16)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (30)dec. (20)

Vellykket åbent hus arrangement

søndag 30. april 2023
af Susanne Primdahl

Den vejransvarlige havde gjort et fantastisk godt job i dag, for vi havde strålende solskin til vores åbent hus arrangement. Gæsterne svigtede bestemt heller ikke, for ca. 120 personer lagde vejen forbi for at høre og se mere om ringmærkning og fuglenes forårstræk.

Det kneb lidt med antallet af fugle i nettene, ligesom der heller ikke var trængsel blandt de trækkende fugle forbi sydspidsen. Trækobservatøren måtte supplere med nogle gode historier, og ringmærkerne fik trods alt fugle nok til at kunne fremvise flere forskellige arter.
Der var stor interesse for de rundture, der fandt sted rundt ved nettene. Der blev fortalt, hvordan tingene foregår, og gæsterne fik også mulighed for at se, hvordan fuglene bliver ringmærket, og hvordan lab'et er indrettet.
De spændende fortællinger ved landkortet om fuglenes trækruter manglede heller ikke.

På de næste billeder ses Anne fremvise ringmærkning for et interesseret publikum:

IMG 20230430 111318 VL
Foto: Vagn Lind

IMG 2906 2
Foto: Susanne Primdahl

IMG 2909 2
Foto: Susanne Primdahl

IMG 2913 2
Foto: Susanne Primdahl

Gæsterne kunne frit forsyne sig med kaffe, saftevand, kager og pandekager, og så var der indendørs og udendørs marked med salg af mange forskellige fuglerelaterede varer. Der var kunstværker og håndmalede sten med fugle, muleposer med broderede fugle, foderhuse og redekasser, strikkede halstørklæder, fuglepins, og postkort, og så har jeg nok endda glemt noget.

Det er altid dejligt at komme udefra og mærke det gode sammenhold, når Gedser Fuglestation arrangerer åbent hus. Rigtig mange hjælpere lægger et stort stykke arbejde i det både før, under og efter afviklingen, og det hele afsluttes med fælles frokost for alle hjælperne.
Når dagen er slut, er alt ryddeligt og pænt, så vi ringmærkere kan uden ekstra besvær fortsætte vores arbejde, som om intet ekstraordinært var hændt.
Stor beundring og respekt for det store og forskelligartede arbejde alle gør til sådan et arrangement!!!

Dagens ringmærkninger og genfangster:
30apr23

Gamle kendinge

lørdag 29. april 2023
- både humane og dem med fjer
af Vagn Lind

Dejligt igen at komme til Gedser! Både for at se den nybarberede have og møde gamle bekendte.
Fugle i nettene kunne der jo godt have været lidt flere af, men sådan er foråret gerne.
Ellers er dagen gået med forberedelser til Åbent Hus i morgen, så der har været flere folk på stationen end sædvanligt.

Vejret viste sig fra den pæne side i dag med sol og stille vind fra N. Vi håber selvfølgelig på mange gæster i morgen og at der vil være pænt med fugle at vise frem.

 

IMG 20230429 074752 edit 288161051310195Flere Gærdesangere dukkede i dag op med pollen-horn i panden. Det er et fænomen vi ofte ser her i forårstræktiden. Fuglene må et eller andet sted søge føde i blomster med så megen nektar og pollen, at det sætter sig fast i fjerene over næbbet som en hornagtig gevækst. Måske endda hjembragt fra et sted langt mod syd? Men sjovt ser det i alt fald ud.

 IMG 20230429 101536 edit 290181995437491

Stillits

En Gærdesanger var mærket her i haven i juni 2020, aflæst her 6 gange i 2021, 2 gange i 2022 og nu igen i dag.

En anden gærdesanger var mærket her i haven i april 2020, og aflæst 10 gange yderligere i 2020, 11 gange i 2021, 9 gange i 2022 og så var den tilbage igen i dag

 

Herligt også her at møde gamle kendinge ;-)

 IMG 20230429 102309 edit 290058274400010

Denne efterhånden fåtallige fugl er en Gråspurv hun. 

Dagens fangster:

 29apr23

Folk på stationen:

Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns og Vagn Lind

samt Hans, Gert, Anne Marie, Vibeke og Jan, som gjorde klar til i morgen

Tak for denne gang til Tonya fra Irland

fredag 28. april 2023
af Susanne Primdahl

Med en vindstyrke på 0-3,6 m/s kunne vi nærmest ikke mærke vinden. Det betød, at alle net var i gang, og vi håbede, det ville give lidt flere fugle end de forudgående dage. Det gjorde det også, men efter de første par runder var der kun enkelte fugle pr. runde resten af standardperioden.

Det var Tonyas sidste dag, efter hun har været med siden søndag. Det har været en stor fornøjelse at hende på besøg, for hun har været meget engageret og lynhurtigt til at lære nyt.
Tonya har boet i sommerhus i Marielyst sammen med sin familie, så hun tog afsted umiddelbart efter nettene var lukket, men hun har mailet sit bidrag til dagens blog:

---
The last 5 days at the Gedser ringing station have been lovely, Suzanne is a wonderful teacher. Due to windy conditions the number of birds was lower than expected, but this meant I received some incredibly insightful training from Suzanne and a very warm welcome. We discussed different groups of feathers of different species, ways to furl nets, migration patterns, survival rates amongst many other things.

It has been so very interesting seeing how our shared passion is handled in some very similar, but also some quite different ways.
I am very grateful for this experience to Susanne, Anne and Hans, as well as everyone else I have met these last 5 days. 
My objective was to learn more about birds and I can for sure say I have achieved my objective, whilst making friends along the way.
---

Tonya nåede lige at få endnu en ny art på sin liste, da vi fangede flere Rødstjerte i dag.
Faktisk blev der hele 5 eksemplarer af arten til hende med både hanner og hunner repræsenteret, så hun nåede at blive mere fortrolig med arten, end hvis der kun havde været én.

IMG 2901 2
Rødstjert par med hun til venstre og han til højre.  Foto: Susanne Primdahl

P1020022 2
En selfie måtte vi selvfølgelig have til minde om de 6 hyggelige dage.  Foto: Tonya Dolynenko

Vi har allerede fået nye kræfter i huset, så vi stadig er tre ringmærkere i morgen. Vagn er nemlig ankommet i eftermiddag, og har allerede udmærket sig med wienerbrød til kaffen og aftensmad til os alle incl. Gert, som er på besøg sammen med Tulle.

Dagens ringmærkninger og genfangster:
Udklip28.04.23

Folk på stationen:
Anne Ramskov Hermanns, Tonya Dolynenko, Vagn Lind og Susanne Primdahl

Så "vendte" heldet for os

torsdag 27. april 2023
af Anne Hermanns

Vinden var stadig kraftig idag, så alle nettene kunne desværre ikke komme op. Fugle var der heller ikke mange af, så overraskelsen var stor, da jeg blev mødt af intet mindre end årets første vendehals i et af de sidste net!

Vendehalsen var ikke kun en ny art for mig... den blev også min ringmærknings art nr. 50 på GFU! Og det kan jo selvfølgelig kun betyde én ting: Kage fra brugsen til at fejre begivenheden med. Her til aften er det dog kun Susanne og jeg som er på stationen, så om vi kommer igennem en hel Othello lagkage, tja det må tiden jo vise.

DSC_5796.JPG
Vendehals. Foto: Anne R. Hermanns.

 

IMG_2872_2.JPG
2 stk. gærdesangere. Foto: Susanne Primdahl.

Udover ringmærking er der i dag også blevet gjort klart til åbenhus på søndag. Grene er klippet, brænde stablet og huset opryddet og rengjort. Vi håber meget, at så mange som muligt har lyst til at kigge forbi og få et nærmere indblik i det arbejde vi laver med fuglene. Mere info om dagen kan findes herunder: 

https://www.dof.dk/oplev-fuglene/ture-og-aktiviter?event_id=4234

Udklip27.04.23.JPG

Folk på stationen: Anne Ramskov Hermanns, Tonya Dolynenko, Susanne Primdahl og arbejdsholdet Anne Marie Reith, Henning Gammel samt Tina og Mads Elley

9 fugle til 3 ringmærkere

onsdag 26. april 2023
af Susanne Primdahl

Atter en dag med så kraftig vind, at vi kun kunne åbne 8 net. Det betød, at vi pænt måtte dele 9 fugle ved ringmærkningsbordet. Sammen med de 4 aflæsninger kom vi alligevel op på hele 7 forskellige arter.

Dagens ringmærkninger og genfangster:
Udklip26.04.23

Det blev ikke til nogen fuglebilleder i dag, men i vandhullet foran huset sad en af de Grønne Frøer og solede sig.

IMG 2849 2

Anne havde en aftale med Gert, så jeg gik en tur i Bøtø-skoven, hvor både øjne og ører kunne mærke foråret.

IMG 2858 2
Siden sidste uge havde alt fået et lysegrønt skær, og Løvsangerne kunne høres trods vinden.

IMG 2860 2
Skovsyren blomstrer nu.

IMG 2864 2
Jeg kom forbi et sted, hvor der var masser af Grøn Sandspringer, men lykkedes kun lige akkurat at fange en med kameraet, for de sidder ikke stille i mange sekunder ad gangen.

Folk på stationen:
Anne Ramskov Hermanns, Tonya Dolynenko og Susanne Primdahl

Hyggelig dag uden fugle

tirsdag 25. april 2023
af Susanne Primdahl

Så fik vi langt om længe den vestenvind, vi har gået og sukket efter. Jeg forstår bare ikke, hvorfor vi skulle have det hele på én dag. Vi har haft en middelvind mellem 11 og 14 m/s med vindstød helt op til 18 m/s, så vi kunne lige akkurat åbne net nok til at hive en standardmærkning i hus.

5 fugle fik ring på, og en af dem var årets 3. Løvsanger, så nu har Anne også haft sin første Løvsanger i år. Måske bliver der også en til Tonya i morgen.

IMG 2841 2
Der blev kun taget et enkelt fuglefoto i dag, og det var denne Jernspurv, som Tonya mærkede først på dagen.
Foto: Susanne Primdahl

Efter lukketid kom Tonya tilbage til fuglestationen sammen med hele sin familie. De var glade for at få en rundvisning på fuglestationen og se lab'et, hvor vi ringmærker fuglene.
Tonya havde den lækreste jordbærtærte med, som Gert også var heldig at sikre sig et stykke af. 

IMG 2844 2
Thanks a lot for the delicious birthday cake, Tonya!

Efter kage tog Anne og jeg til Nykøbing for at spise frokost og gå lidt i forretninger. Vi var fornuftige og købte kun det, vi havde brug for, selvom vi følte os fristet af flere ting.

Nu skal der ikke gå kage og bytur i det hele, så jeg kan fortælle, at vores spanske Gransanger fra i lørdags var ringmærket i Vendrell (Madrigueres), Tarragona præcis et halvt år, før vi genfangede den her på Gedser Odde. I fugleflugtslinje er der en rejse på 1.791 km. mellem de to lokaliteter.

Udklip2

Dagens ringmærkninger og genfangster:
Udklip25.04.23

Folk på stationen:
Anne Ramskov Hermanns, Tonya Dolynenko og Susanne Primdahl

Hørt i går, ringmærket i dag

mandag 24. april 2023
af Susanne Primdahl

I dag var vi atter generet af regn, men heldigvis kunne vi alligevel gennemføre standardmærkningen med 5 kvarters forsinkelse. Det var synd for Tonya, som kunne have sovet lidt længere, hvis vi havde kunnet sende besked tidligere, men indtil kort tid før åbning af nettene var vi usikre på, om regnen ville ramme os eller smutte tæt forbi.

Da vi kom i gang, var der mere gang i fuglene end i går, og vi fik ringmærket 50 nye fugle.
Vi går åbenbart meget mere i detaljer, når vi aldersbestemmer fuglene, end Tonya er vant til, så med Annes selvstændige arbejde ved det ene bord, havde Tonya og jeg masser af tid til at kigge og diskutere kendetegn på de forskellige arter.

IMG 2823 2
Gærdesmutter er ikke de nemmeste at finde fældningsgrænser på, når man ikke er vant til det. Men med mange fugle af samme art, giver træningen hurtigere resultat.
Foto: Susanne Primdahl

Endnu en af forårsbebuderne ankom i dag. Nej, det passer ikke, for jeg hørte den i går, men i dag røg den i nettet, så vi kunne føje den ringmærkningslisten for i år.

IMG 2832 2
Årets første Gærdesanger sad klar på første runde til at komme med i lab'et og få sig en ring.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 2830 2
Vi har kigget langt efter Gærdesangerne den seneste tid, og når den første så endelig ankommer, står "alle" fotograferne klar. Som det ses her, havde jeg svært ved at få et foto uden fotograf ;-D
Foto: Susanne Primdahl

Men det er ikke kun sommergæsternes ankomst, vi nyder. F.eks. havde vi på lukkerunden den smukkeste Blåmejse, som også fortjener en plads på bloggen.

IMG 2834 2
Den flotte blå farve på denne Blåmejse 3k+ han kommer virkelig til sin ret, når den fotograferes i middagssolen.
Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger og genfangster:
Udklip24.04.23

Folk på stationen:
Anne Ramskov Hermanns, Tonya Dolynenko og Susanne Primdahl

Det skal være skidt, før det bliver godt

søndag 23. april 2023
af Susanne Primdahl

Vi havde glædet os til en dag, hvor vi ville få mange fugle, for vejrudsigten i går sagde, at vinden ville skifte til vestlige retninger. Nogle kasser var gjort klar med nye aviser i bunden, så fuglene kunne bare komme an.
Men tingene går ikke altid, som forventet. Da vi stod op i morges, viste vejrudsigten regn fra kl. 7-11, og DMI's radar virkede ikke. Vejrudsigten var endda ikke opdateret siden i går, og uden mulighed for at følge regnområdet, åbnede vi kun 101 netmeter tættest på huset.

Tonya fra Irland ankom, da vi havde gået et par runder, og hun nåede at ringmærke nogle få fugle, før vi måtte klappe nettene sammen. På det tidspunkt var vi kun nået 1 time og 45 minutter ind i standardperioden og havde ringmærket 13 fugle.
Ikke desto mindre nåede Tonya at få to nye ringmærkningsarter, da både Tornirisk og Rødtoppet Fuglekonge ikke er almindelige arter, når hun ringmærker derhjemme.

Tonya er på ferie i Marielyst sammen med sin familie, men hun forlader dem tidligt hver morgen resten af april måned for at være med til ringmærkningen sammen med Anne og mig.
På grund af regnen var der god tid til at få hende oprettet i vores database og fortælle om, hvordan vi arbejder her.

Over middag blev det tørvejr, så jeg valgte at åbne 125 netmeter omkring huset, og da jeg lukkene nettene kl. 18, havde jeg ringmærket i et tidsrum, der svarer til en normal standardmærkning, på nær 20 minutter.
Selvom der var fuld sol på nettene, nåede jeg at sætte ring på 18 fugle.

IMG 2827 3
For en uge siden satte Anne ring på årets første Rødstjert, og i eftermiddag kunne jeg føje yderligere to til listen.
Foto: Susanne Primdahl

Vi har gået og kigget langt efter flere arter, som normalt er ankommet på dette tidspunkt af året; deriblandt Løvsanger og Gærdesanger. 
Det viste sig, at det kunne betale sig at åbne nettene i eftermiddags, for godt nok er kun Løvsangeren kommet på stationens årsliste, men en Gærdesanger sad og sang i haven, så mon ikke vi får den på listen i morgen.

IMG 2820 2
Her har vi så første eksemplar af den længe ventede Løvsanger. En lun eftermiddag med solskin var åbenbart det, der kunne lokke den til.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 2822 2
Kort efter meldte endnu en Løvsanger sin ankomst, og den hilste ærbødigt på fotografen, efter den havde fået ring på.
Foto: Susanne Primdahl

På de sidste runder opdagede jeg, at det lille vandhul foran huset er populært blandt fuglene om eftermiddagen. En våd Rødhals blev fanget i nettet ved siden af, og lidt senere overraskede jeg også en Gærdesmutte i badet.

DSC 5702 2
Da jeg kom ud af huset, susede denne Gærdesmutte forbi foran mig. Den kom fra vandhullet og fløj direkte ind i nettet. Nogle gange ryger de ud igen, som var den en trampolin de ramte, men denne badegæst blev hængende i den nederste netlomme.
Den kom i en pose og var allerede tør, da jeg kom op i lab'et for at ringmærke den.
Foto: Anne Ramskov Hermanns

Dagens ringmærkninger og genfangster:
Udklip23.04.23

Folk på stationen:
Anne Ramskov Hermanns, Tonya Dolynenko og Susanne Primdahl

 

Sikken dejlig dag i dag

lørdag 22. april 2023
af Susanne Primdahl

Det var en skøn morgen at komme ud i med en svag vind, der fik de 6 grader til at virke meget mere lunt. Fuglene sang glad morgensang, og der kom da også flere fugle i nettene, end vi har været vant til i adskillige dage, selvom vinden stadig kom fra det østlige hjørne.

Vi nød dagen, for der var ingen helt tomme runder ved nettene, før vi nåede lukkerunden. Der var også et par spændende fangster imellem fra andre lokaliteter, og Anne var heldig at få sig en helt ny mærkeart.

IMG 2791 2
Allerede på første runde kl. 6 sad denne lille, charmerende Gransanger i et af nettene. Tilbage i lab'et viste det sig, at den havde en ring på fra den spanske ringmærkningscentral i Barcelona. Det er altid spændende at få informationer retur på udenlandske fugle, så den blev selvfølgelig straks indrapporteret til ringmærkningsadministrationen på Statens Naturhistoriske Museum.
Foto: Susanne Primdahl

Den anden fremmede fugl var en Jernspurv, som havde dansk ring på. Der har vi allerede fået besked tilbage om, at den blev ringmærket på Keldsnor Fuglestation den 19. september sidste år. Keldsnor ligger nede på sydspidsen af Langeland, og sjovt nok var det Anne, der pillede fuglen ud af nettet, og ringen var sat på af Annes veninde Freya.

IMG 2793 2
Lidt senere på morgenen dukkede denne Gråspurv han op. Det var Annes fugl, og glæden var stor, da hun ikke tidligere har ringmærket den art. Jeg var kun lidt misundelig, da jeg aldrig har ringmærket en han ;-)
Foto: Susanne Primdahl

IMG 2817 2Dagens mest farvestrålende fugl var denne Gulspurv han. Det er ikke en, vi ser hver dag - faktisk er det kun nummer 8 i år. Han var for urolig til foto, så I må nøjes med dette portræt.
Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger og genfangster:
Udklip22.04.23

Folk på stationen:
Anne Ramskov Hermanns og Susanne Primdahl

Lidt flere fugle og et kæmpe svin!

fredag 21. april 2023
af Anne Hermanns

Dagens blog starter idag lidt aftypisk med et citat, men det beskriver simpelthen bare situationen så godt:

"Isn't it funny how day by day nothing changes, but when you look back, everything is different?" - C. S. Lewis

Sådan havde jeg det personligt selv idag, da jeg gik rundt i haven. For lidt over en uge siden, ankom jeg til stationen, og når man hver dag tilbringer meget tid udenfor, kan man hurtigt blive blind for de ting, der har ændret sig på den korte tid. Siden min ankomst er brombærbuskene sprunget ud, frøerne i vandhullet er blevet aktive, sommerfuglene er begyndt at flyve rundt, tusindfryd og mælkebøtter blomstre nu i græsplænen og i dag viste stationens første landsvale sig på himmelen.

Det eneste vi for alvor mangler nu er de sidste trækkende fuglearter, men mon ikke de kommer inden længe. Mens vi dog fortsat venter på dem, har vi kunne nyde tiden i godt selvskab med bla. et par tornirisker og en enkelt gråsisken.

DSC_5650.JPG
Tornirisk han. Foto: Anne R. Hermanns.

DSC_5651.JPG
Tornirisk hun. Foto: Anne R. Hermanns.

Eftermiddagen bød igen på sol og blå himmel, så jeg var en tur på stranden. Blæsten i det foregående døgn havde skyllet en masse nye sten frem på stranden og turens højdepunkt var uden tvivl, da jeg fandt mit livs største søpinsvin... desværre sidder den fast i en stor flinteblok, men med hjem skulle den selvfølgelig alligevel!

20230421_154333.jpg
Gedser strand. Foto: Anne R. Hermanns.

20230421_165120.jpg
Forstenet søpinsvin. Foto: Anne R. Hermanns.

Eva tog også hjem idag efter et hyggeligt besøg, men mon ikke vi ser hende hernede igen snart:)

 

Udklip21.04.23.JPG

Folk på stationen: Anne Ramskov Hermanns, Eva Heering og Susanne Primdahl


1   |  2  |  3     NÆSTE