Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (7)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (30)juli (16)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (30)dec. (20)

Lots of people around

lørdag 30. september 2023
Kursus for ringmærkere på fuglestationen og Euro Bird Watch på Gedser Odde.
af Robert Luttik og Mads Elley

Today we had a course for starting ringers and it was cozy and very crowded in the garden and the laboratory. The people learned how to handle birds in a safe way: ringing, some measurements, aging and trying to find out what the gender of the bird is.

cursus

The weather was not so good for catching many birds: a bit too much wind and sunny, which makes the nets visible.

We caught 98 birds of which were 5 recaptures.  Top 3: Blue tits, Robin and Coldcrest (see table).

 table 30092023

Last moths of the day: Today 13 species, no new species (see table). The weather in the night was not really good, due to the wind the moths were not much flying. In 2 weeks, we caught 41 different species.

moths 30092023

This was my last blog, I assume the rest of the year it will be in Danish again. Lars Ulrich Rasmussen is taking over the stick.

Till next year

With kind regards

Robert

 

Trækket på Gedser Odde.

Fra morgenstunden var der ikke de store forventninger til trækket over havet, da vinden var ret kraftig fra vest. Det viste sig også hurtigt at holde stik. Ikke mange Ederfugle og kun Pibeand leverede et reelt træk i dag. Splitterne var dog godt repræsenteret formiddagen igennem. En enkelt Alm. Kjove og to Nordiske Lappedykkere var krydderiet i dag.

Småfuglene kom derimod i ganske pæne antal med Bog-/Kvækerfinke og Grønsisken som de mest talrige. 7 trækkende Bjergvipstjerter og dagens overraskelse, to Stor Korsnæb, er også værd at nævne.

186 Spurvehøge og 33 Tårnfalke er godkendt og Rød Glente kom også i et vist omfang, men ellers var der heller ikke blandt rovfuglene de store antal i dag.
Se dagens observationer i dofbasen:
https://dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&periode=dato&dato=30-09-2023&obstype=observationer&species=alle&obserdata=4874GFUT&sortering=dato

Formiddagen blev i høj grad præget af et glædeligt stort antal besøgende til Euro Bird Watch 2023, som GFU også stod for i dag.
Læs hvordan det forløb her:
https://www.gedserfuglestation.dk/nyheder?nyhed_id=131&category=

Mads

IMG_4201.JPG

Visit from Sweden

fredag 29. september 2023
af Robert Luttik

Today I opened only 150 meter net, because I as the only ringer and I did not want to have too many blue tits. I caught in total 76 birds (2 recaptures). As the days before the topspecies in number were the Blue Tit and the Chiffchaff.

The recapture of the Chiffchaff was ringed in Sweden.

table 29092023

Tomorrow will be a busy day. There will be a course for new ringers and Hans was very busy with preparing for tomorrow, with a litle help of Gert. The house will be full. A big contrast with the days before. Lets see what it will bring.

Moths of the day: Today 15 species, of which one new for the season: the Diamondback Moth (Kålmøl, see picture). This moth is considered to be a pest, because it eats leaves of cruciferous plants including cabbages.

moths 29092023

 koolmot            Diamondback Moth 

 

 

The second Red-breasted Flycatcher (Lille Fluesnapper) of the season

torsdag 28. september 2023
A nice surprise for Philip and a nice surprise for "træktællerne på Odden"
af Robert Luttik og Mads Elley

Today we had in total 107 birds of which 6 were recaptures. Again the Robins, Chiffchaffs and Blue tits were the species that dominated the day. Highlight of the day was the second Red-breasted Flycatcher (Lille Fluesnapper, see picture) of the season. After the second round I gave Philip a bag with a surprise bird, a kind of present for helping me out. Else I would have had a very busy and not pleasant day yesterday. It was the Red-breasted Flycatcher and that was a new hand species for him and that made him very happy.

table 28092023

lille fl                 Lille Fluesnapper (1K)

Moths of the day: Today 12 species, of which two new for the season: the Silver Y (Gammaugle).and the Barred Sallow (Guldugle, see picture).

moths 28092023

guldugle Guldugle

 Trækket på Gedser Odde

Orla Jacobsen og Mads Elley var mødt op fra morgenstunden for at dække standardtiden i dag. De første Ederfugle og Sortænder dukkede op i dagens første lys, og efterhånden kom der også gang i Bogfinke, Hvid Vipstjert og Grønsisken. Vi er nu nået så langt hen på året, at svalerne er ved at være igennem, men de afløses jo af andre arter. Spurvehøg og Dværgfalk var pænt repræsenteret i dag mens svømmeænderne stadig kun ses i mindre antal.
Det var klart, at det ikke ville blive en specielt mindeværdig dag, indtil ...!

Omkring halvvejs gennem standardtiden gik Orla en tur rundt om den gamle marinestation for at se om "der skulle være noget i krattet". Det varede ikke længe, før han kom tilbage og sagde: "Jeg har en mulig Isabellastenpikker!" Vi gik begge hen for at finde fuglen igen, og heldigvis var den meget samarbejdsvillig. De første billeder blev taget (mobiltelefon gennem teleskopet) og fuglen blev meldt ud på Birdalarm. Hurtigt kom der positive kommentarer, som bekræftede os i bestemmelsen. Den var god nok! I løbet af det næste stykke tid kom en del forbi og fik set fuglen, inden den forsvandt på marken. Heldigvis blev den genfundet et par timer senere, og sidst på dagen var jeg derude igen og kunne med glæde konstatere, at den stadig var der i hvertfald frem til klokken 18. Der er således håb om, at den bliver her og forhåbentlig kan ses igen i morgen, måske endda i weekenden.

Isabellastenpikker er en reel sjældenhed i Danmark. Dagens gæst er landets 7. fund, hvis den godkendes af SU. Sidst på dagen fik Louis indsamlet et par pøller, så der skulle gerne være styr på også den del af dokumentationen.

Artens nærmeste yngleområde er i det sydøstlige Europa, i Grækenland, Tyrkiet og derfra mod øst. Den er almindelig i Centralasien og Mongoliet. Det er velkendt, at enkelte individer af flere arter trækker i den forkerte retning. De kommer så at sige "forkert ud af rundkørslen" og trækker vinkelret på den normale trækretning. Fugle fra Centralasien og Sibirien kan derfor trække mod vest i stedet for mod syd og derfor ende i Europa. Dagens gæst på Odden kan derfor sagtens være kommet rigtigt langt væk hjemmefra. Det får vi jo nok aldrig svar på, men under alle omstændigheder er det jo en velkommen gæst og et behageligt afbræk i den daglige træktælling.

IMG_4185.JPG
Dagens Isabellastenpikker

På stationen i dag: Robert Luttik, Philip Elbek, Orla Jacobsen og Mads Elley

Ud i morgengryet med Venus som ledsager

onsdag 27. september 2023
af Philip Elbek, Robert Luttik & Ole Friis Larsen

 Ringmærkningen: Dagen i dag virkede lovende, både på grund af tidspunktet på året som altid giver store ryk af rødhalse, men også vejret som var stille og diset. 

Der var en del lyde fra krattene og på første runde klokken 7:00 var der fugle i næsten hvert net. Vi fik hidkaldt assistance og de næste to timer stod den på intens udplukning og ringmærkning af over 200 fugle, fordelt på rødhalse, blåmejser og gransangere. En morgen jeg ikke kommer til at glemme! Så snart klokken slog 9 begyndte solen at dominere og fuglene forsvandt. 

20230927_113304.jpg
Rødtoppet Fuglekonge (t.h.) og Fuglekonge (t.v.). Man kan tydeligt se hvordan Rødtoppet Fuglekonge er mere kontrastrig i hovedet og generelt har mere smæk på farverne. Foto: Philip Elbek

 Skaermbillede_2023-09-27_190325.jpg

Moths of the day: Today 13 species, of which only one is new for the season: the Box Tree Moth (Buksbomhalvmøl, see picture). This is an exotic species which was recorded for the first time in 2006 in Germany and can now be found in most parts of Europe. The species is native to the far east (o.a. Japan and India). It can be considered as a pest, because it can defoliate Buxus species to a large extent.

moths 27092023

buxus mot                                          Box Tree Moth (Buksbomhalvmøl)

Trækket på Odden: Træktællingerne fmor Gedser Fuglestation er selvfølgelig et arbejde, der skal udføres og passes som ethvert arbejde, selv om det er frivilligt og foregår uden løn, og der kan være dage, som er virkelig travle, men der er også dage med mindre pres på og mere tid til at nyde de oplevelser, der rent faktisk kommer strømmende til stedet. Onsdag morgen var sådan en dag med et vist arbejdspres og en god fornemmelse af at være til nytte, men også øjeblikke til at glæde sig over naturen.

Lige for tiden er det Venus, der viser vej fra fuglestationen ud til odden i mørket før solopgangen. Planeten lyser klart på himmelen som en lille halvmåne, og derfor er det let at se, at det er en af vores nære ledsagere i solsystemet og ikke en fjern stjerne.

 GFU tdg 890Pibeænder tidligt på færde i morgentrafikken ved Gedser Odde. Foto: OIe Friis Larsen/GFU

De seneste morgener har været præget af efterårsstemning med smukke flokke af ænder som mørke silhuetter allerede på solopgangens glødende og violette himmel. Det har været travle morgener med Ederfugle (Somateria mollissima), Sortænder (Melanitta nigra) og Pibeænder (Mareca penelope) samt en lille håndfuld Spurvehøge (Accipiter nisus), som har overnattet i nærheden. Lidt småtravlt, men rigeligt til at nå at få talt og noteret.

GFU tdg 889Gransanger (Phylloscopus collybita) på morgenjagt efter insekter i hybenbusken, som vi bruger som læskærm på observationsposten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Onsdag fortsatte som de foregående dage med optræk til et fint træk af andefugle, som vi gerne vil tælle i massevis, fordi det er et godt tegn på sunde bestande der, hvor de yngler i store dele af Østersøen, højt mod nord og langt ind i Sibirien, men så ebbede det ud op ad formiddagen og kom stadig kun til at ligne traileren til en længere film. Fra land kom der næsten ingen småfugle helt ud til Odden. Bare to Bogfinker (Fringilla coelebs) blev det til – i forhold til, at der var cirka 45 i gang med at finde mad på jorden lige ved indkørslen til fuglestationen på vej hjem.

GFU tdg 888Sollyset var så stærkt i det sommerlige vejr onsdag formiddag, at nogle kom i tvivl, om den Sorte Glente i flokken af Røde Glenter nu over var en Sort Glente, fordi de var vant til at se den mere sort i dårligere lys. Til sammenligning med den Røde Glente på det nederste billede var den dog klart brun uden den Røde Glentes rødtonede fjerdragt. Man kan også fornemme en mindre kløft i halen og i det hele taget en mere kompakt form med kortere vinger. Bemærk de små hvide pletter på oversiden af vingen. De lyse spidser på de lange dækfjer på den Sorte Glentes hånd er med til at vise, at det er en ung fugl fra i år i sit første kalenderår (1k). Den Røde Glente har endnu ikke hvid iris i øjet, men grålig, så det er en yngre fugl fra sidste år (2k) Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU tdg 893

Rovfuglene fulgte også de seneste dages mønster med lidt gang i den af overnattende fugle i lokalområdet, og så en lang pause, før der for alvor kom trækfugle nordfra. Det blev til en sprudlende oplevelse i den sidste standardtime plus en ekstra times forlængelse hen over middag. Mange med kikkerter nød i stilhed et elegant træk af Røde Glenter (Milvus milvus), der nåede op på 29, Spurvehøge, lidt unge Hvepsevåger (Pernis apivorus) – måske nogle af de sidste - Musvåger (Buteo buteo), en Sort Glente (Milvus migrans), en Vandrefalk (Falco peregrinus) og nogle vanskeligt registrerbare Dværgfalke (Falco columbarius). Vi så en del flyve ud, men der var også en del dobbeltgængeri i form af en-to af de små falke, som hele formiddagen fløj ud over vandet og kom tilbage med småfugle, som de så åd i fuld offentlighed midt på den nysåede mark på Odden. På et tidspunkt så vi to jage samtidig, så to var dagens minimum, men hvor mange gange så vi dem igen, igen, og hvor mange så vi reelt flyve forbi og forsvinde sydover? Det blev til et lidt forsigtigt skøn på otte i DOFbasen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Philip Elbek, Robert Luttik, Ole Friis Larsen.

A day like yesterday and the day before

tirsdag 26. september 2023
Chiffchaffs, Blue Tits and Robins and late in the morning a Red-breasted Flycatcher that managed not to fly in one of the nets.
af Robert Luttik & Ole Friis Larsen

As the title indicates a day as we had before with many Robins Chiffchaffs and Blue Tits. In total 172 birds of which 7 recaptures. In the garden, late in the morning, a Red-breasted Flycatcher was seen and heard, but not caught (maybe tomorrow you never know).

20230926_083341.jpg
En fin ung sortmejse blev ringmærket. Kun årest nr. 2. Foto: Philip Elbek

26092023

Moths of the day: Today 17 species, of which are four new for the season: the Mallow (Katostmåler), the L-album Wainscot (Det Hvid L, see picture), the Lesser Yellow Underwing (Svagtskygget Smutugle)) and the Large Wainscot ( Stor Sivugle, see picture) The L-album Wainscot is a species that can be found in the east of Denmark. In Naturbasen there are no entries for Jutland.

moths 26092023

witte moth Large Wainscot

l mot L-album Wainscot

Today I heard that the Lunar Underwing (Halvmåne Jordfarveugle), a species where I wanted some confirmation, is officially accepted for Denmark as the first one for Falster.

Trækket på Odden: Tirsdag morgen og formiddag foregik med fokus på Dværgfalke (Falco columbarius). Fire af de hurtige minivandrefalke trak ud, og to gange så vi af dem æde løs af friske byttefugle på marken, nærmest uanfægtet af, at der samtidig var tre bemandede traktorer igang med at pløje, harve og så. Første gang var det ikke til at se, hvad det var for en fugl, der blev plukket, men et nærliggende bud var en af de Hvide Vipstjerter (Motacilla alba), der selv rastede og ledte efter mad på marken, før de trak ud over havet. Anden gang var det let at se, at det var en Blåmejse (Cyanistes caeruleus), der hverken kom videre på trækket eller i livet.

GFU tdg 883Dagens anden Dværgfalk med bytte på marken ved odden. I dette tilfælde var det en Blåmejse, og man kan vist godt ane et hvidt hoved med blå kalot. Foto: Ole Friis Lasen/GFU

Solopgangen var smuk og stille med næsten ingen vind, men lidt kølig. Til gengæld var der allerede ved mødetid, den halve time før solen viste sig, fin trafik af Ederfugle (Somateria mollissima), Sortænder (Mellanitta nigra), måger og Pibeænder (Mareca penelope), som er nogle af de arter, der kommer så mange af, at vi kan lave pålidelige statistikker over deres årlige træk ind og ud af Østersøen. Herligt.

EderfuglTrækket af Ederfugle har ligget lavt i september med de røde søjler langt under kurven med det årlige gennemsnit per time. Tirsdag kom der dog over 500 af dem, og det kunne tyde på, at antallet er på vej op. Midt i oktober skal der helst komme over 1.000 i timen. Grafikken er fra databasen Trektellen og viser trækkets intensitet som fugle per time.

Et morgenmørketræk af Spurvehøge (Accipiter nisus) ebbede til gengæld hurtigt ud; det var nok fugle, som havde overnattet i området. Senere kom der dog lidt gang i de små høge igen.

 Lidt op ad formiddagen dukkede der også flere fuglefolk på, og de kom lige i rette tid til at skabe en god stemning på den lille bakke ved busken, samtidig med at det skyede mere til, og vinden føltes koldere i en periode, selv om det faktisk blev stadig varmere ifølge DMI’s vejrstatistik.

Ud over Dværgfalkene fik vi sammen blandt andet oplevet tre Almindelige Kjover (Stercorarius parasiticus) på jagt efter Splitterner (Thalasseus sandvicensis) med mad, der kunne stjæles.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Signe Agermose, Philip Elbek, Robert Luttik, Ole Friis Larsen.

Sydlig vind førte andefugle tættere på kysten

mandag 25. september 2023
af Philip Elbek, Robert Luttik & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var fint tryk på fra morgenstunden af med rødhalse i krattene. Det stilnede dog af fra 8 tiden af hvor solen begyndte at dominere. Der blev ved med at være en 4-5 fugle per runde (hver halve time) så jeg (Philip) blev faktisk ved indtil klokken 19. Signe og jeg tager hjem i morgen så det er rart lige at få det hele med :D Det gav heldigvis pote da vi både fik fanget 2 Spurvehøge, en Korttået Træløber og en fin voksen hun Tårnfalk røg i nettet og gav os alle en god oplevelse.

20230925_112736.jpg
2k han Spurvehøg. Så flot når de begynder at få deres orange farve! Foto: Philip Elbek

20230925_110955.jpg
Korttået Træløber er ikke helt almindelig på odden. Foto: Philip Elbek

20230925_180332.jpg
2k+ hun Tårnfalk. Fuglen havde været nær haven hele dagen og røg endelig i nettet klokken 18. Foto: Philip Elbek

Skaermbillede_2023-09-25_192258.jpg

Moths of the day: Today 10 species, of which are three new for the season: the Angle Shade, the Delicate (Takliniet Græsugle) and the White Point (Hvid-punkt Græsugle). The Delicate (see picture) is a species that can be found in south Denmark (it is a migratory moth from south Europe and can not stay alive in the winter north of the Alps). In Naturbasen there are only entries in Falster. Of the 14 entries, 4 are mine and 6 are of Hans Lind. But I have heard that there is at this moment a large influx.

moths 25092023

tekliniet

The Delicate Tekliniet Græsugle

Trækket på Odden: Allerede i den halve time før solopgang var der optræk til en fin dag med fugletræk. De første flokke af Ederfugle (Somateria mollissima) gled forbi som sort-hvide silhuetter over vandet, og der masser af måger på den orangeglødende himmel. Over land kom der Spurvehøge (Accipiter nisus) strygende; det samme gjorde småflokke af Landsvaler (Hirundo rustica), men sådan skulle det ikke fortsætte, og det var ikke de store tal, men antallet af arter, der gjorde denne mandag til en helt fin dag på landets sydligste punkt. 2.847 fugle af 46 arter blev det til i løbet af standardtiden plus en time mere.

Desuden var der godt selskab af lokale fuglefolk i den sidste halvanden time.

Mest bemærkelsesværdigt var nok en kjove, som vi endte med at bestemme til en ung Lille Kjove (Stercorarius longicaudus). Vi så den på temmelig stor afstand og var så heldige, at den et øjeblik så ud til at jage sammen med eller i hvert fald flyve tæt på en Almindelig Kjove (Stercorarius parasiticus), som fik den vanskelige kjove til at virke betydeligt mindre, slankere og i det hele taget mere elegant. Der var også en tydelig farveforskel i fjerdragterne, hvor den lille fugl forekom lysere og lidt gråligt tonet – her spillede afstanden nok ind; i bøgerne bliver Lille Kjove beskrevet som koldere i farven end den varmere chokoladebrune Almindelig Kjove.

Desuden var vi glade for et fint småtræk af Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus), som kom omkring middagstid.

GFU mdg 878Der er ofte flere arter i flokkene af svømmeænder. Det øverste foto er et udsnit af det nederste. Mellem Pibeænderne med de lyse undersider er der yderst til højre en Krikand (Anas crecca) med et hvidt bånd, der bliver bredere udad på vingen,  og lige bag den en mere langstrakt Spidsand. Klumpen på det øverste foto ses nederst til højre på billedet af en større del af flokken. Prøv selv at finde de tre andre Spidsænder mellem Pibeænderne på det nederste billede. Hos Pibeænderne har hannerne store hvide felter på vingerne som et V til forskel fra hunner og unge fugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU mdg 881

Den lidt hårde vind fra syd pressede tilsyneladende en del Sortænder (Melanitta nigra) tættere ind mod kysten, end de normalt foretrækker at flyve som små prikker på række på den yderste bane fra land. Desuden var det fint med nogle flokke af blandede svømmeænder, som løb op i over 220 Pibeænder (Mareca penelope) og en snes Spidsænder (Anas acuta).

PibeandGrafikken fra den nederlandske fugledatabase Trektellen viser, at trækket af Pibeænder ved Gedser Odde i år (røde søjler) foregår noget anderledes end gennemsnittet over en længere periode (kurven), så det bliver interessant at se, hvordan det fortsætter. Grafikken viser intensiteten i form af gennemsnit per time.

Hvis du vil vide mere om nogle af de fugle, vi ser på Odden, kan du søge på dem i ’Danmarks Fugle’ på DOFbasens hjemmeside. Her kan du for eksempel læse om Pibeænder og Spidsænder.

 

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

 

Folk på stationen: Signe Agermose, Philip Elbek, Robert Luttik, Ole Friis Larsen.

 

 

Hvilken fantastisk dag

søndag 24. september 2023
Godt vejr, mange blåmejser og masser af besøgende til Åbent Hus.
af Philip Elbek & Ole Friis Larsen

Dagen bød på masser af fugle de første timer hvor der både var svag vind fra nordvest og snusket vejr. Primært var det blåmejserne der dominerede, med mange flokke flyvende rundt i haven. Og flere af disse havnede også i nettene hvilket bragte totalen for blåmejser op på 130.

20230924_080047.png
Første net med MANGE blåmejser. Nok tæt på 40 stk. Foto: Philip Elbek

Klokken 9 var der åbent hus og sikke et fremmøde! Omkring 125 mennesker besøgte stedet hvilket næsten er uhørt. Og der var heldigvis fugle helt indtil klokken 12 til at fremvise. Der var også godt med kaffe og kage bagt af de søde frivillige som får stedet til at køre rundt. Der blev solgt både fuglekasser, malede sten og flotte tegninger i rammer, som også hjælper økonomien for fuglestationen.

20230924_140223.jpg
Vi fangede en fin spætmejse 1k han. Ikke så tit de ryger i nettene hernede :) Foto: Philip Elbek

Udklip240923.JPG

Trækket på Odden: Der er mange aspekter, som gør arbejdet med at tælle trækfugle ved Gedser Odde til et fantastisk job; gode kolleger, storslåede solopgange, fugle i imponerende antal, sjældne fugle, og så at opleve nogle af de fugle, som vi får ny viden om. Forleden var der en nyhed om en voksen/adult hun Hvepsevåge (Pernis apivorus), som på forårstrækket fløj 10.000 kilometer fra Sydafrika til Finland på 42 dage med et gennemsnit på 238 kilometer per dag. Lige nu ser vi de sidste af årets unge Hvepsevåger trække mod syd; søndag kom der 18 i løbet af formiddagen. Efterårstrækket er ikke så hektisk som forårstrækket, hvor fuglene har travlt med at nå frem til de bedste yngleområder, før andre gør det, og de unge uerfarne Hvepsevåger på deres første træk flyver senere og sikkert mere tøvende end de voksne/adulte fugle, der kender vejen til Afrika, men det er alligevel en del af glæden over Hvepsevågerne at tænke på, at der flyver en fugl, som skal nå et par hundrede kilometer eller mere i løbet af dagen.

Der var næppe mange, der fandt vej ud til Nordens sydspids fra søndagens åbent hus-arrangement inde på fuglestationen, men der var alligevel godt selskab af fuglefolk, som hyggede sig og bidrog til registreringen af trækfugle. Stolenes placering afslører, at interessen handler mere om at opleve rovfugle nordfra end den sydvendte udsigt til trækket af havfugle, og derfor var mange sikkert godt tilfredse, selv om der ikke var nogen særlig trafik af andefugle, men til gengæld et varieret træk af rovfugle ud over Hvepsevågerne.

GFU sdg 877Ung Skarv af underarten Phalacrocorax carbo sinensis ved Gedser Odde. Det kan man se på det gule ved næbbet. Hos den anden europæiske underart Phalacrocorax carbo carbo er den gule bagkant meget mere tilspidset. Der kommer en del Skarver nordfra til Danmark for at overvintre, og det er svært at se, for de er mage til de danske, som flyver sydpå. Søndag var der dog flere flokke, som fløj meget højt og målrettet mod vest og sydvest til forskel fra den lokale daglige trafik mellem Gedser Rev og Rødsand, hvor mange Skarver overnatter. (Foto: Ole  Friis Larsen/GFU

Værd at bemærke var desuden mindst én Rødstrubet Piber (Anthus cervinus) mellem dagens mange Hvide Vipstjerter (Motacilla alba), Engpibere (Anthus pratensis) og enkelte Gule Vipstjerter (Motacilla flava), hvoraf mange rastede og fouragerede på marken, før de begav sig endeligt af sted. På havtrækket var der et større antal Skarver (Phalacrocorax carbo) og to sene Rovterner (Hydroprogne caspia). Verdens største terne skilte sig i søndagens stærke modlys mest ud fra andre terner med sin mågeagtige størrelse og flugt.

 

Flere var også glade for at se Traner (Grus grus) i søndagens træk, selv om de passerede langt væk fra observationspladsen.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Moths of the day: Today no special moths (10 species) and only one new species for the season. The Shuttle-shaped Dart (Frønnet Landman) of which you can find a picture below the table. In additional you can find a picture of the Morning-glory Plume Moth (Snerlefjermøl) because many pople do not know that this is also a moth species.

moths 24092023

putaShuttle-shaped Dart

vedermotMorning-glory Plume Moth

By the way I got a confirmation in Inaturalist for the Lunar Underwing.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Robert Luttik, Signe Agermose, Philip Elbek, Ole Friis Larsen + mange frivillige til at gennemføre dagens åbent hus-arrangement.

 

 

 

 

Blåmejser galore

lørdag 23. september 2023
af Susanne Primdahl, Robert Luttik, Philip Elbek & Ole Friis Larsen

Ringmærkning: Dagen startede godt ud med mange lyde fra krattene, primært gransagere og rødhalse. De første par runder var travle med mange gransagere (omkring 50) og lidt blandede bolsher. En af runderne bød på et større blåmejsetog som var fløjet i nettene; vi havde nok omkring 30 i et net! Og endte på over 50 i løbet af dagen. 

2 rødtoppede fuglekonger pyntede også rigtig fint.

IMG_1400_red.JPG
1k stor flagspætte med et par røde nakkefjer, hvilket gør det til en han. Foto: Susanne Primdahl

 IMG_1387_red.JPG
En af dagens gransangere. Denne var meget brun og fik derfor lidt ekstra opmærksomhed. Foto: Susanne Primdahl

20230923_102728.jpg20230923_085403.jpg
Sammenligning af Rødtoppet Fuglekonge (t.v.) og Fuglekonge (t.h.). Fotos: Philip Elbek

 Udklip230923.JPG

Moths of the day: We caught 12 different species and a few were new for the season: a September Thorn (Ege-Tandmaler), A Red-green Carpet (Brungrøn Bladmåler), a Lunar Underwing (Halvmåne Jordfarveugle and a Eudonia pallida (no Danish name, the English name is Marsh Grey). The last species is a small moth with only a few entries in Naturbasen (I think the species is a very common species, but people just do not give much attention to the smaller moths). Of the Lunar Underwing, there is no entry of the species in Naturbasen, so this is probably a not-so-common species. Danmarks Sommerfugle says the following: "Det er en uregelmæssig tilflyver fra sydvest, nogle år ses den i antal. All Danske eksemplarer er hanner". I hope that I did it right and am waiting for a confirmation (both apps I use came up with the same species).

moths 23092023

grey marsh Grey Marsh

halvemaanLunar Underwing

Trækket på Odden: Havtrækket svigtede igen med kun få andefugle og ikke ret meget andet. Til gengæld kom der gang i et forrygende træk af Bogfinker (Fringilla coelebs) i tusindvis, krydret med et halvt hundrede Små Korsnæb (Loxia curvirostra) fordelt på tre flokke. Vi så og hørte tre af de mere nordlige Kvækerfinker (Fringilla montifringilla) mellem Bogfinkerne, men ellers var det nok næsten rene flokke af Bogfinker og dermed ikke fugle længst nordfra endnu.

 GFU ldg 868Selv om billedet af en af dagens Små Korsnæb ikke er helt skarpt, kan man vist godt se, at de to næbspidser krydser hinanden, som det er karakteristisk for korsnæb. Den røde farve viser, at det er en adult/voksen han. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det hele forløb lidt pudsigt med regn den første del af observationsperioden og tydeligt mange småfugle, som ville væk og trak i det dårlige vejr, som trods alt bød på lysning mellem skyerne og horisonten og dermed håb om bedre vejr. I regnen strømmede Landsvaler (Hirundo rustica), Hvide Vipstjerter (Motacilla alba) og Tornirisker (Linaria cannabina) uden tøven ud over havet. Da regnen stoppede, og det begyndte at klare op, gik hale trækket også i stå, for først at komme op i gear igen efter en times tid med Bogfinker ad libitum som den dominerende art.

GFU ldg 870En af dagens unge Hvepsevåger manglede allerede halvdelen af halefjerene sådan cirka seks uger efter, at den fløj fra reden. Hvad der er sket, er ikke til at se på den afstand, men mange af de unge fugle ender nede på jorden, før de får lært at flyve, så den kan sagtens have været i slagsmål med en ræv eller et andet dyr. Den kan også have knækket nogle halefjer mod en gren ved en uheldig landing. Den så ud til at klare sig fint, og når fjerene er knækket eller bidt over, kommer der ikke nye, før det naturlige fældningstidspunkt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Allerede om morgenen var der lidt rovfugletræk med to adulte/voksne Rørhøge (Circus aeroginosus), Spurvehøge (Accipiter nisus) og nogle få unge 1k (første kalenderår) Hvepsevåger (Pernis apivorus), som så ud til også bare at ville videre sydpå her og nu, men ligesom for småfuglene, kom der først rigtig gang i rovfuglene et stykke inde i opklaringen, og med lidt over en times ekstratid i godt selskab med enkelte andre fuglefolk kom antallet af Hvepsevåger op over 35, hvilket var helt fint, og flere af dem kom forholdsvis tæt på. Der er mindre variation i fjerdragten hos de unge Hvepsevåger end hos de adulte/voksne, men de er stadig en fornøjelse af opleve. Spurvehøgene nåede over 100 som i de seneste foregående dage, mens en enkelt ung 1k Rød Glente (Milvus milvus) tog tilløb ved at slutte sig til en snes Hvepsevåger, men den fortrød og vendte op, da Hvepsevågerne gled ud over havet.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Robert Luttik, Susanne Primdahl, Ole Friis  Larsen, Signe Agermose, Philip Elbek

 

Fluenettet virker stadig

fredag 22. september 2023
af Susanne Primdahl, Robert Luttik & Ole Friis Larsen

Det regnede i morges, og vi måtte udsætte åbning af nettene med en halv time, så der var først åbent for modtagelse af fuglene kl. 7.

I dag ramte vi præcis samme antal mærkninger som i går, men måske bliver det en rigtig god dag i morgen. Det er efterhånden blevet den mest brugte bemærkning dag efter dag.
Vi har haft gæster i aften, som på vej herud observerede masser af Musvitter og Blåmejser lige udenfor Gedser by, og derfra er der ikke langt til stationshaven. Så måske bliver i morgen virkelig en god dag.

Vi klager nu ikke, for igen i dag ventede der os en af de lidt mere usædvanlige arter. Ret tidligt kunne en melding sendes rundt om en Lille Fluesnapper, så det var godt, at fluenettet ikke er blevet taget ned endnu, selvom vi er kommet ind i efterårsmånederne. ;-)

 IMG 1267 red
1k Lille Fluesnapper, som fik et par fuglefolk til at komme forbi og kigge med.  Foto: Susanne Primdahl

De meget blæsende dage i starten af ugen oplevede vi mange fugle med meget lidt fedt på kroppen. Efter en mild dag som i går ser det meget anderledes ud, og det var en fornøjelse at ringmærke fire Løvsangere, hvoraf tre havde en fedtscore på 6 og en på 4. Fedt vurderes på en skala fra 0 til 9.

IMG 1276 red
Her ses den ene Løvsanger, som er en fugl fra i år (1k), der med en fedtscore på 6 er rigtig godt rustet til rejsen videre mod syd.
Og nej, den havde ikke fået hold i nakken, men der var åbenbart noget bagved, der skulle tjekkes lige i det øjeblik, jeg tog billedet.  Foto: Susanne Primdahl

Vi aflæste en enkelt 1k Blåmejse i dag. De er ofte svære at sætte køn på i den alder, men dette individ var så kraftigt farvet, at den bestemt var en han. Og så var den i gang med at fælde fra juvenil til postjuvenil fjerdragt.
Juvenil dragt er den første dragt en fugleunge får. Postjuvenil dragt er en overgangsdragt mellem den juvenile og den voksne fjerdragt.

IMG 1287 red
Her er den omtalte Blåmejse, som faktisk virkede mere pjusket på hovedet, end det ses på billedet, fordi den ikke var færdig med at fælde. De gule pletter på den hvide kind er rester af juvenile fjer, som ikke er skiftet endnu.

IMG 1286 red
Her på vingen er alle de kraftigt farvede blå dækfjer postjuvenile, hvor man tydeligt kan se forskellen til de juvenile blågrønne hånddækfjer yderst på vingen, som først bliver skiftet efter fuglens første ynglesæson næste år. Alle svingfjerene bliver også først skiftet næste år.  Foto: Susanne Primdahl

IMG 1281 red
I halen er de midterste to postjuvenile fjer i gang med at vokse ud, og her skiller de sig også tydeligt ud fra de andre juvenile fjer, som slet ikke har den samme blå farve. Derudover har de runde spidser, hvor de juvenile fjer er mere spidse.  Foto: Susanne Primdahl

Klokken er blevet sengetid nu, og det føles, som jeg har fået grus i øjnene, så jeg har kun tilbage at præsentere listen over dagens fangster.

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip220923

Daily moth report: As expected last night was better for attracting and catching moths. We caught 16 different species including a second Caradrina Kadenii (see some days before). This night we had an additional nice one, which is not really common in Denmark it is named the Pale Lemon-Sallow (Sortpoppelguldugle). It is the second for this part of Falster in Naturbasen (first one was before 2013).

moths 22092023

mot1 2209
Foto: Robert Luttik

Trækket på Odden: Nattens regn fortsatte til en time efter solopgang, men så begyndte det at klare op, og fredag formiddag blev en fin oplevelse af et varieret træk både over havet og fra land. Ingen store mængder, men lidt over 3.200 fugle fordelt på 37 arter gav et godt indtryk af rigtigt efterårstræk, især fordi der var en del flokke af småfugle. Bogfinkerne (Fringilla coelebs) pyntede mest i statistikken med lige omkring en tredjedel af dagens samlede antal, men der var også flere mindre flokke af Grønsisken (Carduelis spinus) og Tornirisk (Linaria cannabina).

GFU frdg 867En af fredagens unge Hvepsevåger på udtræk var en meget lys version. Der er stor variation i dragten hos Hvepsevågerne. Til sammenligning en noget mørkere fugl, som trak for et par dage siden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU onsdg 858

Rovfugletrækket var især præget af færre Spurvehøge (Accipiter nisus) end i de foregående dage, men smukt var det til gengæld med en håndfuld unge Hvepsevåger (Pernis apivorus) som uden videre trak ud over havet forholdsvis tæt forbi observationsposten. På samme måde kom en fin adult/voksen hun Blå Kærhøg (Circus cyaneus).

Havtrækket lagde fint ud med tidlige flokke af Sortænder (Melanitta nigra) i regnen, men med opklaringen faldt også intensiteten i deres træk. Værd at bemærke var også et pænt træk af over hundrede Splitterner for anden dag i træk (Thalasseus sandvicensis).

Splitterner

Grafikken fra den hollandske database Trektellen, som vi bruger sideløbende med DOFbasen viser gennemsnittet af Splitterner per time ved Gedser Odde som røde søjler i dette efterår og gennemsnittet over flere år som en streg. Intensiteten har været højere end normalt i august, men ser nu mere normal ud trods det seneste par dages større antal, og vi må forvente, at trækket af Splitterner nu begynder at ebbe ud for at slutte midt i oktober.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Robert Luttik, Ole Friis Larsen.

 

Hvidbrynet Løvsanger (Yellow-Browed Warbler)

torsdag 21. september 2023
A little surprise
af Robert Luttik and Susanne Primdahl

Less wind, so we hoped to find more birds in the nets. There were a few more than the days before, but still not many. We caugth 38 birds of which 8 were recaptures and in total 9 different species (see table).

 vangsten 21092023

There was a little surprise: the first Yellow-browed Warbler (Hvidbrynet Løvsanger) of the year. Other highlights were a Sparrowhawk (Spurvehøg)  and a Marsh Warbler Kærsanger).

 Hvidbryn
Photo: Susanne Primdahl

In the moth traps there were a few more species than the days before, but the wind in the night was still too strong. 

21092023 moths

One was very colourful the Pink-Barred Sallow (Toga-Septemberugle).

toga ugle
Photo: Robert Luttik

But also in day time there are a few interesting butterflies/moths flying around the station: several Gul Høsummerfugle (Pale Clouded Yellow) and one Duehale (Humming-bird Hawk-moth). Of the first one we have a picture, but of the second one is very difficult to get a good picture.

 Hyale
Photo: Susanne Primdahl

Today Ole had to go to a meeting and that implies no information about the migration at the point, but tomorrow he will be sitting there again.

 

 

 


1   |  2  |  3     NÆSTE